Martine

Graag wil ik met je delen wat zingen voor mij betekend heeft…
wat de dialoog met mijn eigen stem, mijn ‘wandelgezel’ me gebracht heeft…

Het was een pad van vallen en opstaan, maar vooral een rijke, inzichtgevende ervaring waar ik vandaag heel dankbaar voor ben. De vruchten hiervan uitten zich in een voortdurende verwondering, geloof én vertrouwen, telkens wanneer ik zing voor publiek of wanneer ik iemand begeleid in zijn unieke, vocale zoektocht.

Tijdens mijn klassieke zangopleiding aan de conservatoria in Leuven en Gent, waar ik met succes de titel ‘meester in zang en lyrische kunst’ behaalde, verloor ik letterlijk en figuurlijk de verbinding met mijn stem én mezelf. Ik bracht klanken voort, maar ik was afwezig. Mijn stem drukte niet uit wat ik voelde. Ik was 23 jaar en ik voelde me volledig uitgedoofd. Een ontredderde ervaring… Laat ons zeggen dat het talent er was, maar de ‘mechaniek’ wou niet mee!

De nooit aflatende zoektocht naar de ‘perfecte harmonischen’ die elke aria, elk lied in zich draagt, bevrijdde me stilaan van dit ‘harnas’. Meer en meer ‘zong’ het in mij. Mijn lichaam bevrijdde zich van diepe emotionele en lichamelijke spanningen en mijn adem kon weer stromen. Ik kreeg meer helderheid en inzicht over mezelf als persoon en voelde me weer verbonden met deze prachtige, bevrijdende kracht van de muziek! Als kers op de taart boden zich operarollen aan in binnen- en buitenland zoals Rosalinde, Tosca, Fidelio, Senta, Maria Stuarda … en concertreizen naar China, Duitsland en Oekraïne.

Deze persoonlijke levenservaring heeft geleid tot de oprichting van mijn centrum ‘Harmonie via zingen’. Mijn dierbare oren, mijn muzikale kennis en ervaring én mijn intuïtie en inlevingsvermogen zijn mijn werktuigen. Ik begeleid mensen van alle leeftijden en achtergronden, niet alleen professionele zangers, op weg naar meer harmonie. Ik werk met mensen voor wie de stem belangrijk is zoals acteurs, coaches, CEO’s, leraars, politici, advocaten… en met mensen voor wie persoonlijke bewustwording, zelfvertrouwen en innerlijke kracht kan groeien via muziek.

Over deze helende dimensie van het zingen geef ik enthousiaste keynotes, al dan niet met workshops, voor congressen, seminaries, bedrijven en verenigingen.

Mijn leven is als een muzikale compositie waarin opera, zingen, spreken en coachen met elkaar in  harmonie zijn

Muziek geneest en het is mijn missie om dit met de wereld te delen.

Martine

Diploma en titel

Meester in Muziek (zang en lyrische kunst), Koninklijk Muziekconservatorium Gent en lemmensinstituut leuven

Ereprofessor, Universiteit Yangzhou (China)

Cultureel Ambassadeur van geboortestad Bree (België)

Talen

Nederlands    Frans    Engels    Duits    Italiaans